Autor: Kužela Ladislav
Vydavateľstvo: IKAR 2023
EAN: 9788055190662
Čas na zlé správy. Na Slovensku sa kolorektálny karcinóm (rakovina hrubého čreva) ročne diagnostikuje takmer 4 000 osobám a každý rok naň zomiera približne 2 000 ľudí. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom týchto ochorení v Európe. Prečo je to tak a ako tento hrozivý vývoj zvrátiť?
čítať viacViola Strompfová, Ivana Kubašová
VEDA 2020 14,51 €Čas na zlé správy. Na Slovensku sa kolorektálny karcinóm (rakovina hrubého čreva) ročne diagnostikuje takmer 4 000 osobám a každý rok naň zomiera približne 2 000 ľudí. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom týchto ochorení v Európe. Prečo je to tak a ako tento hrozivý vývoj zvrátiť?
Súčasná lekárska prax sa zameriava predovšetkým na vyhubenie nádorových buniek pomocou rôznych zákrokov a liečby. Iba málo lekárov a lekárok sa však s pacientami rozpráva o životnom štýle, ktorý má obrovský význam pri prevencii aj pri znížení rizika návratu rakoviny. Všetky „tromfy“ držíte v rukách. Zmena životného štýlu je tým najsilnejším z nich. Je to niečo, čo vie ovplyvniť každý v ktorejkoľvek fáze svojho života. Podniknite prvé kroky a predíďte tomuto nezriedka smrteľnému ochoreniu. Smutný trend pribúdajúcich prípadov rakoviny hrubého čreva sa dá zvrátiť iba dostatkom správnych informácií a poctivou prevenciou. Predpokladá sa, že celosvetovo sa počet prípadov rakoviny hrubého čreva do roku 2030 zvýši až o 60 %. Za túto desivú predpoveď môže neochota ľudí meniť nezdravé návyky, ako aj karcinogény.
V tejto stručnej príručke nabitej informáciami a najnovšími vedeckými zisteniami vám jeden z najznámejších slovenských gastroenterológov doktor Kužela objasní, kde číha najväčšie nebezpečenstvo pri vzniku rakoviny hrubého čreva. Vysvetlí vám, ako s týmto ochorením súvisí životný štýl, aké škody môže napáchať nezdravo pripravené mäso, prečo sú rastliny pri znižovaní rizika vzniku rakoviny také zázračné a prečo je kolorektálny karcinóm strašiak, ktorého sa naozaj treba báť.
V závere knihy na vás čaká 10 vzorových receptov, ideálnych na zachovanie zdravia čriev. Ak by ste si chceli zostaviť celý jedálniček, viac ich nájdete v knihe Recepty pre zdravé črevo (PRÍRODA, 2022). O množstve ďalších užitočných informácií o tráviacej sústave sa dočítate v predchádzajúcich knihách doktora Kuželu: Zdravé črevo a trávenie (PRÍRODA, 2021) a Zdravie bez liekov (PRÍRODA, 2022).