0

Knihy

Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie

Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie

Autor: Jarmila Eftimová, Zuzana Megyesy Eftimová
Vydavateľstvo: Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2023
EAN: 9788080777920

Osobitý charakter vínam z vinohradníckej oblasti Tokaj dodávajú neskoro dozrievajúce odrody vinica hroznorodého Furmint, Lipovina a Muškát žltý schopné hrozienkovať a vytvárať cibéby, dodržiavanie oxidatívnej technológie výroby tokajského vína, uskladnenia a vyzrievania vína.

čítať viac

Ďalšie vydania a podobné tituly

Bioaktívne látky ako fytonutrienty v záhradníckych produktoch

Bioaktívne látky ako fytonutrienty v záhradníckych produktoch

Alžbeta Hegedűsová, kolektiv

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 2016 8,74 €
Erózno-transportné procesy v povodí a ich vplyv na zanášanie malých vodných nádrží

Erózno-transportné procesy v povodí a ich vplyv na zanášanie malých vodných nádrží

Alena Šoltísová, Annamária Švecová, Martina Zeleňáková

TU v KOSICIACH 2012 6,65 €
Analogické problémy a ich riešenie: Vplyv a funkcia emócií

Analogické problémy a ich riešenie: Vplyv a funkcia emócií

Kinga Jurásová

TU - Filozofická Fakulta 2012 9 €
Dostupnosť:
Dodanie 1 až 7 dní

Dostupnosť v kníhkupectve:
Academia, Bratislava - nie Pergamen, Senec - nie

18,95 €
 

Viac o knihe

Osobitý charakter vínam z vinohradníckej oblasti Tokaj dodávajú neskoro dozrievajúce odrody vinica hroznorodého Furmint, Lipovina a Muškát žltý schopné hrozienkovať a vytvárať cibéby, dodržiavanie oxidatívnej technológie výroby tokajského vína, uskladnenia a vyzrievania vína. Tvorba cibéb vyžaduje osobité podmienky, ktoré vznikaj iba v niektorých klimatických rokoch. Je nutné aby bobule hrozna v období zamäkania dosahovali priemernú cukornatosť' ≥ 21 °NM a boli splnené priaznivé klimatické podmienky (slnečná, teplá, dlhá jeseň s rannými hmlami) pre napadnutie ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon, ktorá spôsobí zmeny, ktoré vedú k tvorbe cibéb s vyšším obsahom fruktózy a mnohých bioaktivných látok.

Tokajské víno s obsahom 12 - 13 objemových % alkoholu vyzrieva (2 - 8 rokov) v nedoliatych 150 - 300 1 dubových sudoch s povytiahnutými zátkami, v hlbokých (8 - 16 m) tufových pivniciach s pivničnou mikroflórou, so stabilnou teplotou okolo 9 °C, vlhkosťou 85- 90 % dodáva tokajským vinam špecificky aromaticky, chuťový (chlebovinkovú chuť) a farebný profil (jantárové sfarbenie). V klimaticky priaznivých rokoch sa vyrábajú Tokajské výbery 3 - 6-putñové. O tom, že tokajské vina sú významným zdrojom polyfenolov a antioxidačnej aktivity sme preukázali chemickými analýzami.

Z výsledkov stanovenia sme jednoznačné potvrdili, že tokajské vina sú bohatým zdrojom polyfenolov ......

Vedeckými a odbornými štúdiami sme zdokumentovali pozitívne prínosy konzumácie malého množstva vína v spojitosti so srdcovocievnymi ochoreniami a poukázali na to, že iba nadmerná konzumácia alkoholu má negatívne dôsledky na zdravie, ktoré sa prejavujú s výskytom rakoviny, poškodenie mozgu, ochorenie srdca a podobne.

Poukázali sme, že víno znižuje hladinu LDL-cholesterolu, zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a znižuje agregáciu krvných doštičiek. Na pozitívnych účinkoch vína na zdravie sa podieľajú polyfenolové látky, ktoré v spojitosti s alkoholom vykazujú.....

VYDAVATEĽSTVO Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach
ROK VYDANIA 2023
ISBN 978-80-8077-792-0
JAZYK slovenský
POČET STRÁN 197
VÄZBA mäkká
ROZMER 245 × 173 mm
HMOTNOSŤ 375 g

Ďalšie tituly od autora Jarmila Eftimová, Zuzana Megyesy Eftimová

Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie

Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie

Jarmila Eftimová, Zuzana Megyesy Eftimová

18,95 € Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2023