Potravinovéprávo znamená zákony, iné právne predpisy a správne opatrenia, upravujúcepotraviny vo všeobecnosti, a najmä potravinovú bezpečnosť, či už na úrovniEurópskej únie alebo na vnútroštátnej úrovni a vzťahuje sa na všetky stupnevýroby, spracúvania a distribúcie potravín a tiež krmív vyrábaných pre zvieratáurčené na produkciu potravín alebo pre zvieratá
All knowledge and theory in biology has originated from observation and experiment. As a result, laboratory and fieldwork are important components of training and successful students develop a number of skills. Biology is a practical science. Practical work must be fully understood and effectively presented, but many students under-perform because they lack basic laboratory skills.
Metódy a praktické postupy používané pri analýze mäsa a mäsových výrobkov v laboratórnej praxi.
V tejto vysokoškolskej učebnici sú opísané všetky postupy a metódy vyšetrenia zvierat. Zahŕňa základné a špeciálne vyšetrovacie metódy jednotlivých orgánov a orgánových sústav doplnené o laboratórne analýzy. V úvode je opísaný princíp tejto disciplíny a metódy zaobchádzania so zvieratami pred a počas vyšetrenia.
V súčasnosti sa zvyšujú nároky na hygienicko-epidemiologický, resp. epizootologický režim vo farmaceutických a zdravotníckych zariadeniach. Infekčné choroby sa vyskytujú hlavne v období, kedy dochádza k nedostatkom v dodržiavaní zásad asanácie. Dodržiavaním hygieny prostredia sa dá zabrániť vzniku a šíreniu infekčných chorôb.
Učebný text prehľadnou formou ponúka základné teoretické poznatky o mikroskopickej štruktúre živého organizmu, ktoré sú nevyhnutným predpokladom na úspešné zvládnutie odborných predmetov v priebehu ďalšieho štúdia.
V súčasnosti je geriatrická medicína jedna z najrýchlejšie sa vyvíjajúcich oblastí veterinárnej medicíny vôbec. Javí sa veľmi dôležitou pre starnúcu populáciu psov a mačiek, ale zároveň aj pre ich majiteľov.
Vysokoškolská učebnica Fyziológia zvierat I poskytuje základné a najdôležitejšie vedomosti veterinárne orientovanej fyziológie telových tekutín, acidobázickej rovnováhy, krvi, imunitného a obehového systemu, respiračného a vylučovacieho systému, fyziológie trávenia a metabolizmu.
Vo vysokoškolskej učebnici sú zhrnuté základné a najdôležitejšie poznatky z veterinárne orientovanej fyziológie nervov, svalov a termoregulácie. Učebnica má byť pomôckou v štúdiu predmetu Fyziológia pre poslucháčov študijného programu Vzťah človek zviera a jeho využitie v canisterapii a hipoterapii.
Vysokoškolská učebnica Fyziológia endokrinológie a reprodukcie poskytuje základné a najdôležitejšie vedomosti veterinárne orientovanej fyziológie endokrinného, reprodukčného systému, mliečnej žľazy, vývoja a rastu zvierat.
Poslucháčom farmácie predkladáme vysokoškolskú učebnicu z fyziológie a patologickej fyziológie, ktorá zohľadňuje špecifické požiadavky kladené na absolventa tohto študijného programu. Farmaceuti sú súčasťou zdravotníckej starostlivosti o človeka a zviera, aktíve sa zúčastňujú na určovaní resp.
Vysokoškolská učebnica Cvičenia zo všeobecnej zootechniky je určená pre študentov Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie pre študijné programy Všeobecné veterinárske lekárstvo, Bezpečnosť krmív a potravín, Vzťah človek - zviera a jeho využitie v canisterapii a hipoterapii, Kynológia a Hygiena potravín.
Vysokoškolská učebnica Chov a plemená hydiny, holubov a exotického vtáctva je určená pre študentov Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie ako aj pre všetkých športovo a úžitkovo zameraných chovateľov. Predkladaný text zaberá kompletnú problematiku riešenia technologických systémov chovu jednotlivých kategórii hydiny.
Vysokoškolská učebnica Chov a choroby včiel a čmeliakov je určená pre študentov veterinárnej medicíny II. a III. stupňa vysokoškolského vzdelávania, pre pracovníkov v oblasti zdravia zvierat a hygieny potravín a taktiež pre asistentov úradných veterinárnych lekárov v oblasti zdravia včiel. Učebnica je rozdelená do dvoch základných častí.
Vysokoškolská učebnica Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov sa zaoberá technológiou a bezpečnostnými systémami v jednotlivých procesoch spracovania vybraných druhov ovocia a zeleniny, cereálií, rastlinných tukov a olejov, netradičných zdrojov bielkovín, korenia, vegetabilných pochutín, sladidiel ako aj charakteristikou a použitím technologických prísad a
Vysokoškolská učebnica Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít II naväzuje na Vysokoškolskú učebnicu Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít I.
Pri posudzovaní všeobecných hygienických požiadaviek a zabezpečení kvalitných potravinárskych výrobkov musíme vychádzať z analýzy možných rizík, ktoré môžu vznikať od prvovýroby až po konzumáciu.