Overené recepty obľúbenej bylinkárky
Autor: Anna Kopáčová
Vydavateľstvo: Fortuna Libri 2020
EAN: 9788057300731
Učenci odpradávna hľadali elixír života, ktorý by ľuďom zaručil dlhovekosť a navrátil im stratenú mladosť. Hľadali ho naši predkovia a hľadáme ho aj my, ale márne. Takýto zázračný elixír nie je a ani nebude.
čítať viacUčenci odpradávna hľadali elixír života, ktorý by ľuďom zaručil dlhovekosť a navrátil im stratenú mladosť. Hľadali ho naši predkovia a hľadáme ho aj my, ale márne. Takýto zázračný elixír nie je a ani nebude. V súčasnosti mnohých ľudí sužujú neduhy, ktoré sú dôsledkom hektického spôsobu života – sú to choroby srdca a ciev, obličiek, pečene, nervové či kožné choroby, neplodnosť aj onkologické ochorenia. Môžeme im však predísť. Princípy zdravého života sú harmónia, správna životospráva, pohyb na čerstvom vzduchu, zrieknutie sa škodlivých návykov, ako je fajčenie, alkohol či ponocovanie. Mnohí ľudia sa okrem klasickej medicíny spoliehajú aj na silu prírody a pri zdravotných problémoch sa obracajú na bylinkárov. K vyhľadávaným patrí pani Anna Kopáčová z Vrbového, ktorá sa bylinkárstvu venuje už štyri desaťročia. V tejto knižke zhrnula svoje bohaté liečiteľské poznatky a ponúka vlastné bylinkové recepty. Inšpirovala sa skúsenosťami predchádzajúcich generácií bylinkárov, ktoré doplnila štúdiom u svojich súčasníkov a v rozličných vzdelávacích inštitúciách.
V prvej časti knihy vám predstaví svoje obľúbené a, žiaľ, už takmer zabudnuté liečivé rastliny. Pri každej nájdete stručný botanický opis, súhrn zdraviu prospešných látok a liečivých účinkov, využitie v ľudovom liečiteľstve kedysi i dnes. Autorka vám poradí, čo a kedy máte z jednotlivých liečivých rastlín zbierať a čo si z nich môžete pripraviť. Každú rastlinku vám zároveň priblíži originálna ilustrácia, ktorá vám pomôže pri jej spoznávaní v prírode.
V druhej časti knihy vám autorka ponúka malý receptár, ktorý vám poslúži ako návod na liečbu niektorých zdravotných problémov. Na základe zrozumiteľne napísaných postupov si môžete pripraviť vhodné čaje, odvary, maceráty, sirupy, šťavy, tinktúry, octy, oleje, masti či prášky.