Príručka priateľov živej kultúry
Autor: Matej Svorad Sabo
Vydavateľstvo: Alter-Nativa o.z. 2021
EAN: 9788099951069
Kniha o prekvapivo úzkych vzťahoch medzi zdravým jedlom a šťastným životom. Kefír je symbiotické spoločenstvo mikroorganizmov, ktoré dokážu pretvoriť mlieko na kyslý, ľahko stráviteľný a dokonca hojivý nápoj. Domáca výroba kefírového mlieka je jednoduchá kefír je jedno z najmenej náročných domácich zvieratiek.
čítať viacKniha o prekvapivo úzkych vzťahoch medzi zdravým jedlom a šťastným životom.
Kefír je symbiotické spoločenstvo mikroorganizmov, ktoré dokážu pretvoriť mlieko na kyslý, ľahko stráviteľný a dokonca hojivý nápoj. Domáca výroba kefírového mlieka je jednoduchá kefír je jedno z najmenej náročných domácich zvieratiek. Kefírové mlieko z obchodu môže byť dobré, ale účinkami ani zložením sa domácemu
kefíru nevyrovná.
V knihe nájdete návod ako sa doma starať o svoje kefírové zrná, ďalej recepty, príbehy a skúsenosti, a tiež podrobné vysvetlenie liečivého pôsobenia tohto kyslomliečneho nápoja. Kefír dokáže pomôcť pri rôznych tráviacich ťažkostiach, ale aj v rade zdanlivo nesúvisiacich oblastí. Podporuje správnu prácu imunity, prospieva
pokožke, kostiam aj krvnému tlaku, duševne človeka dobre naladí.
Jedna časť knihy je venovaná rôznym mliečnym výrobkom. Pomocou kefírovej kultúry možno vyrobiť tvaroh,
maslo, rôzne druhy syrov a aj jogurt. Priemyselné potravinárstvo nás vzdialilo od sebestačnosti, celistvosti a
prirodzenej rozmanitosti. Návody a vysvetlenia v knihe v mnohom čerpajú z prác zahraničných nadšencov pre
domácu fermentáciu a syrárstvo vedú čitateľa späť k tomu, čo je ľudské, hlboko výživné a zemské.
Záujem o kefír vedie čitateľa k pochopeniu našich mikrobiálnych priateľov. Nitka sa rozvetvuje k otázkam
plnohodnotnej stravy, vnútorného šťastia a zasiahne aj k pravekým počiatkom pastierstva. Dotkne sa dokonca
pôrodov, smrti a tajomstva pretrvania.
Autor podotýka: ,,Túžim, aby mali naše deti možnosť žiť naplňujúce, zmysluplné a šťastné životy, aby sme sa ako
spoločnosť ďalej rozvíjali. Verím, že práve kefír je jeden z prostriedkov dáva nám silu čeliť zdravotným,
hospodárskym a ekologickým výzvam našej pohnutej doby.,,