Autor: Oli Džupinková
Vydavateľstvo: Joo Media 2018
EAN: 9788097313906
Celý rok rusínskej kuchyne je rozdelený do piatich kapitol od Vianoc, cez Veľkú noc až po každodenné jedlo ľudí na dedine. Pri príprave receptov sme použili len suroviny, ktoré boli v minulosti vždy doma. Či už si ich naši rodičia a starí rodičia vypestovali na záhrade alebo nazbierali v lese zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa, hríby, cesnak aj orechy.
čítať viacCelý rok rusínskej kuchyne je rozdelený do piatich kapitol od Vianoc, cez Veľkú noc až po každodenné jedlo ľudí na dedine. Pri príprave receptov sme použili len suroviny, ktoré boli v minulosti vždy doma. Či už si ich naši rodičia a starí rodičia vypestovali na záhrade alebo nazbierali v lese zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa, hríby, cesnak aj orechy. Úvodná kapitola je vianočná. Mnohí Rusíni sú pravoslávneho vierovyznania a vianočné sviatky sa začínajú 6. januára. V druhej kapitole nájdete recepty, ktoré sa varia počas Veľkej noci. Nechýba recept na tradičnú veľkonočnú pasku a domáce klobásky. Tretia kapitola Leto na dedine obsahuje recepty na pečené pirohy či buchty, ktoré sme si brávali aj na pole a pochutnávali si na nich po kosení a hrabaní. Kapitola Jeseň je o receptoch z kyslej kapusty a hríbov, ako napríklad mačanka, boršč aj preslávené holubky. Tradičná slovenská surovina zemiaky, má v knihe samostatnú kapitolu. Obsahuje recepty na lokše, nalesniky a gugeľ.
Kniha je trojjazyčná, recepty sú napísané v slovenskom, rusínskom aj v anglickom jazyku. Dizajn knihy autori zverili do rúk Tomášovi Kompaníkovi, ktorý si ako predlohu zobral tradičné vzory, používané najmä na ľudových krojoch v rusínskom kraji. Kniha mamina rusínska kuchyňa je odlišná nie len svojim obsahom a kvalitným spracovaním s odkazmi na naše spoločné hodnoty rodiny a ľudové tradície, ale je to najmä kniha, ktorá je láskou k jedlu vyšitá.
Jazyk: slovenčina, rusínčina, angličtina