0

Knihy

Oznam:
Pozastavenie chystania a odosielania internetových objednávok v termíne od 29.6. do 7.7.2024. Kníhkupectvo Pergamen od 1.7. do 4.7. otvorené v čase od 12:30 do 16:30 hod. V dňoch 29.6 a 6.7.2024 zatvorené. Kníhkupectvo Academia od 1.7. do 4.7.2024 zatvorené. Viac info →.

Tradičné medovníky

Tradičné medovníky

Autor: Diana Némethová
Vydavateľstvo: Ústredie ľudovej umeleckej výroby 2021
EAN: 9788089639694

V súčasnosti vychádza v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia s názvom Tradičné medovníky od autorky Diany Némethovej. Táto brožúra prináša čitateľom ucelenejší obraz o tradícii pečenia medovníkov na Slovensku, vrátane pečenia tlačených medovníkov. Medovníky boli niekoľko storočí produktom výhradne remeselnej činnosti.

čítať viac

Pozreli ste si

Zatiaľ ste si u nás nepozreli iné produkty.

Dostupnosť:
Dodanie 1 až 7 dní

Dostupnosť v kníhkupectve:
Academia, Bratislava - nie Pergamen, Senec - nie

24 €
 

Viac o knihe

V súčasnosti vychádza v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia s názvom Tradičné medovníky od autorky Diany Némethovej. Táto brožúra prináša čitateľom ucelenejší obraz o tradícii pečenia medovníkov na Slovensku, vrátane pečenia tlačených medovníkov. Medovníky boli niekoľko storočí produktom výhradne remeselnej činnosti. Ich výroba bola natoľko náročná, že sa ňou zaoberali špecialisti medovnikári. Niežeby sa medovníky nedali upiecť v bežnej domácnosti, ale zložitý výrobný postup a finančne náročné zložky cesta ich predurčili do rúk remeselných majstrov. Skôr, ako sa výroba medového cesta dostala do rúk majstrom, pečeniu medovníkov sa venovali v kláštorných kuchyniach, resp. lekárňach. Zhotovovali sa ako obradové predmety alebo, vďaka vysokému obsahu liečivých látok v mede a koreninách aj ako liečivo, ktoré pomáhalo pri tráviacich ťažkostiach. Obľúbenosť medovníkov sa rýchlo šírila, čo sa zobrazilo nielen na ich počte, ale aj na rôznorodosti. Nech však už boli v obľube akékoľvek druhy medovníkov, svojím jedinečným produktom si medovnikári dokázali udržať postavenie na sladkom trhu až do konca 19. storočia. Potom prešla produkcia medovníkov do rúk gazdiniek, ktoré pri príležitosti najmä Veľkej noci a Vianoc pripravovali v domácnostiach rôzne druhy vykrajovaných medovníkov, ale už bez zdĺhavého zrenia cesta a v najnovších receptoch aj s pridaním tukovej zložky, aby boli medovníky hebké a vláčne.

Autorka sprístupňuje čitateľom nielen recepty na prípravu tlačených medovníkov, ale najmä tie najosvedčenejšie recepty z dielní súčasných medovnikárov. Publikácia obsahuje aj niekoľko strán vzorov na ozdobovanie medovníkov bielkovou polevou, vychádzajúc z tradičných ľudových motívov. Možno najzaujímavejšou časťou tejto útlej publikácie je časť, ktorá predstavuje čitateľom tradície iných krajín: Nemecka, Škandinávie a Ruska.

VYDAVATEĽSTVO Ústredie ľudovej umeleckej výroby
ROK VYDANIA 2021
ISBN 978-80-89639-69-4
JAZYK slovenský
POČET STRÁN -
VÄZBA -
ROZMER -
HMOTNOSŤ -

Ďalšie tituly od autora Diana Némethová

Tradičné medovníky

Tradičné medovníky

Diana Némethová

24 € Ústredie ľudovej umeleckej výroby 2021
Slovenská ľudová výšivka

Slovenská ľudová výšivka

Diana Némethová

18 € Ústredie ľudovej umeleckej výroby 2017
Huncút v regióne Tekov

Huncút v regióne Tekov

Diana Némethová

4 € Ústredie ľudovej umeleckej výroby 2013