Autor: Eva Dudríková
Vydavateľstvo: Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2011
EAN: 9788080772680
Vysokoškolská učebnica Výživové hodnotenie potravín predstavuje základné princípy zisťovania energetickej a výživnej hodnoty potravín, stráviteľnosti a využiteľnosti živín. Uvedené je rozdelenie potravín a potravinových surovín do jednotlivých skupín na základe rôznych hľadísk, ako aj popis základných živín potravín a ich význam pre organizmus človeka.
čítať viacTatiana Bojňanská, Kolektív autorov
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 2013 19,40 €Juraj Čuboň, Peter Haščík, Miroslava Kačániová
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 2012 11,30 €Sokáč Marek a Jurík Ľuboš
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 2023 14,21 €Petra Bujňáková, Martin Moravčík, Richard Hlinka
EDIS-vydavateľstvo 2023 27,17 €Vysokoškolská učebnica Výživové hodnotenie potravín predstavuje základné princípy zisťovania energetickej a výživnej hodnoty potravín, stráviteľnosti a využiteľnosti živín. Uvedené je rozdelenie potravín a potravinových surovín do jednotlivých skupín na základe rôznych hľadísk, ako aj popis základných živín potravín a ich význam pre organizmus človeka. Jedna časť tejto vysokoškolskej učebnice sa venuje energetickej a výživnej hodnote potravín, metabolizmu energetických látok a ich hodnoteniu. Významnou je aj kapitola venovaná metódam hodnotenia výživy človeka. Uvedené sú hlavné zásady prípravy jedál, straty výživových zložiek pri príprave jedál, legislatíva. Vysvetlené sú odporúčané výživové dávky vychádzajúce z databázy SR pre rôzne kategórie obyvateľstva v závislosti od veku, pohlavia, fyziológie, zdravotného stavu a pracovného zaťaženia. Popísaný je princíp odberu vzoriek potravín a hotových jedál na laboratórne vyšetrenie. Uvedené sú niektoré základné laboratórne metódy používané pri analýzach potravín potrebných na zisťovanie energetickej a výživnej hodnoty potravín.
Eva Dudríková
7,83 €