0

Knihy

Zloženie potravín a potravinových surovín

Zloženie potravín a potravinových surovín

Autor: Judit Süli; Anna Sobeková; Zuzana Bujdošová
Vydavateľstvo: OSVETA 2019
EAN: 9788080634759

Potraviny sú zložité systémy tvorené veľkým počtom chemických zlúčenín s rôznymi vlastnosťami. Pri ich spracovaní, úprave a skladovaní dochádza k viacerým biochemickým, chemickým a fyzikálnym zmenám. Znalosť týchto procesov umožňuje zmeny v potravinách regulovať a usmerňovať žiaducim smerom.

čítať viac

Ďalšie vydania a podobné tituly

Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu

Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu

Tatiana Bojňanská, Kolektív autorov

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 2013 17,46 €
Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu

Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu

Juraj Čuboň, Peter Haščík, Miroslava Kačániová

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 2012 11,30 €
5 surovín Stredomorie

5 surovín Stredomorie

Jamie Oliver

SLOVART 2023 24,55 €
Vaříme z pěti surovin

Vaříme z pěti surovin

Ulrike Skadow

Vasut 2023 7,64 €
Dostupnosť:
Dodanie 1 až 7 dní

Dostupnosť v kníhkupectve:
Academia, Bratislava - nie Pergamen, Senec - nie

40,50 € Bežná cena 45 €
 

Viac o knihe

Potraviny sú zložité systémy tvorené veľkým počtom chemických zlúčenín s rôznymi vlastnosťami. Pri ich spracovaní, úprave a skladovaní dochádza k viacerým biochemickým, chemickým a fyzikálnym zmenám. Znalosť týchto procesov umožňuje zmeny v potravinách regulovať a usmerňovať žiaducim smerom. Vyžaduje si to však dostatočné vedomosti o skutočnom (chemickom) zložení základných surovín pre potraviny a poznanie možných vzájomných interakcií jednotlivých zložiek. Tieto poznatky sú dôležité aj pre odborníkov, ktorí sa zaoberajú kontrolou kvality potravín. Záujem o zloženie potravín narastá aj u bežných konzumentov. Výživové poradenstvo sa často zakladá na dlhoročných skúsenostiach a vedomostiach z rôznych oblastí výživy, ale globalizácia vo svete potravín kladie zvýšené nároky na chemické vzdelanie aj u výživových poradcov.
Cieľom autoriek prekladanej knihy je oboznámiť odborníkov v oblasti kontroly potravín, lekárov, odborníkov na výživu, študentov študujúcich príslušné odbory, ale aj širokú verejnosť o zložení najdôležitejších skupín potravín.
Potraviny a stravovanie patria do kategórie enormne medializovaných tém. Mediálny tlak na konzumenta je obrovský a aj keď sa vedecké poznatky o potravinách a výžive každým dňom rozširujú a prehlbujú, vo virtuálnom svete sa šíri čoraz viac nezmyslov a marketingových poloprávd. Proti nim sa dá bojovať iba nevedomosťami, posilnením chemických základov vedy o výžive a účinnou osvetou. Pevne dúfame, že táto kniha bude malým príspevkom v boji na strane pravdy.

VYDAVATEĽSTVO OSVETA
ROK VYDANIA 2019
ISBN 978-80-8063-475-9
JAZYK slovenský
POČET STRÁN 588
VÄZBA tvrdá
ROZMER 248 × 184 × 46 mm
HMOTNOSŤ 1 382 g

Ďalšie tituly od autora Judit Süli; Anna Sobeková; Zuzana Bujdošová

Zloženie potravín a potravinových surovín

Zloženie potravín a potravinových surovín

Judit Süli; Anna Sobeková; Zuzana Bujdošová

40,50 € OSVETA 2019