Autor: Terézia Vansová
Vydavateľstvo: Občianske združenie KUL-TUR Zvolen 2018
EAN: 9788097185930
OZ KUL-TUR Zvolen vydáva po reprinte monografie DETVA z roku 1905, v poradí už druhú knihu ako faksimile - teda v podobe, ako vyšla v pôvodnom vydaní. Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej, uzrela svetlo sveta prvý raz v roku 1914. V rámci vtedajšieho územia Slovenska išlo vôbec o prvú knihu svojho druhu, ktorá predstavila približne 1000 receptov gazdiniek z konca 19.
čítať viacOZ KUL-TUR Zvolen vydáva po reprinte monografie DETVA z roku 1905, v poradí už druhú knihu ako faksimile - teda v podobe, ako vyšla v pôvodnom vydaní. Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej, uzrela svetlo sveta prvý raz v roku 1914.
V rámci vtedajšieho územia Slovenska išlo vôbec o prvú knihu svojho druhu, ktorá predstavila približne 1000 receptov gazdiniek z konca 19. a začiatku 20. storočia. Jedlá takto spísané, pripravovali vo veľkej časti mestských i vidieckych domácnosti naše prastaré mamy. Tieto recepty sú živé ako slovenské tradičné jedlá a postupy dodnes. Bol to na tú dobu pozoruhodný počin, ktorý vyšiel v nasledujúcich rokoch v niekoľkých vydaniach a najmä v medzivojnovom období sa podľa neho v slovenskej kuchyni riadili ďalšie generácie žien i mužov. "Vansovej kuchárska kniha vyšla v reedícii naposledy v 90. rokoch 20. storočia. My sme sa rozhodli opäť po čase túto vzácnu knihu vydať, nie však iba prepisom receptov, ale v rovnakej podobe, v akej kuchárka vyšla v roku 1930 u nakladateľa a kníhkupca F. Klimeša v Liptovskom sv. Mikuláši. Aj keď s ročným spozdením, ale vydávame ju pri príležitosti 160. výročia narodenia autorky a 75. výročia jej smrti. Terézia Vansová (1857-1942) bola jednou z najvýznamnejších slovenských spisovateliek, predstaviteľka prvej generácie realizmu na Slovensku, zakladateľka ženského časopisu Dennica, funkcionárka Živeny, podporovateľka ochotníckeho divadla a etnografka.