Obsah: 1.Organické hnojivá používané v poľnohospodárstve 2.Maštaľný hnoj 3.Hnojovica 4.Močovka 5.Hnojovka 6.Hydinový trus 7.Zelené hnojenie 8.Slama 9.Komposty 10.Sekundárne zdroje živín organického pôvodu používané na hnojenie 11.Ohodnocovanie organických hnojív a efektívnosť hnojenia 12.
Obsah: 1.Daňová propedeutika 2.Dane z príjmov 3.Miestne dane a daň z motorových vozidiel 4.Daň z pridanej hodnoty 5.Spotrebné dane 6.Správa daní a poplatkov Publikácia odráža stav zverejnených právnych predpisov k 1.5.2017, a to vrátane predpisov v legislatívnom konaní.
Metabolizmus je základným prejavom živých organizmov. Je prostriedkom na získavanie pre organizmus nevyhnutných živín nielen na prežitie, ale pri zvieratách aj na zachovaniepopuláciea z hľadiska potrieb človeka aj na produkciu , ktorá si často vyžaduje viac zdrojov ako je potreba na zachovanie života.
Vedomosti o pôde patria medzi základné potreby ľudstva a najmä jeho mocenských štruktúr. Pri ochrane a správnom využívaní pôdy sa musia angažovať aj medzzinárodné organizácie a nadnárodné spoločenstvá.
Učebnica môže byť využitá pri modernizácii a skvalitnení vzdelávania v poľnohospodárskej praxi, pri tvorbe koncepcií a projektov poľnohospodárskeho zamerania, realizácii praktického chovu a šľachtenia hospodárskych zvierat na úrovni podniku, na produkciu živočíšnych produktov, ako aj plemenárskych pracovníkov, chovateľských zväzov a podobne.
Obsah: 1.Meliorácie, základné pojmy, história, etapy 2.Základy geodézie v poľnohospodárstve 3.Fyzikálno-mechanické vlastnosti pôdy, hydrolimity, infiltrácia 4.Odvnodňovanie v poľnohospodárstve 5.Technika pre výstavbu odvodňovacích zariadení 6.Technika pre údržbu melioračných zariadení 7.Zavlažovanie v poľnohospodárstve
Obsah: 1.Mikroorganizmy dôležité v potravinárstve 2.Faktory ovplyvňujúce rast mikroorganizmov v potravinách 3.Kontrola mikroorganizmov v potravinách - predlžovanie trvanlivosti potravín 4.Mikrobiológia produktov a potravín rastlinného pôvodu 5.Mikrobiológia produktov a potravín živočíšneho pôdodu 6.Mikrobiológia lahôdkárskych výrobkov 7.Mikrobiológia medu 8.
Učebnica je určená predovšetkým študentom a doktorandom Fakulty biotechnológie a potravinárstva, Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a študentom iných vysokých škôl v SR, ktorí majú vo svojich študijných programoch potravinárske, biotechnologické, biologické či genetické zameranie.
Obsah: 1.Úvodné informácie 2.Relačný model 3.Dátové modelovanie a E-R diagram 4.Databázový návrh 5.Správa databáz 6.Implementácia databázového návrhu do systému Microsoft Access 7.Počítačová bezpečnosť a ochrana údajov
V učebnici je spracovaná problematika biochémie na aktuálnej úrovni poznania, v prístupnej forme a v primeranom rozsahu tak, aby študenti mohli pochopiť podstatu biologických procesov uskutočňujúcich sa v živých organizmoch na molekulovej úrovni.
Cieľom vydania tejto učebnice je poskytnúť študentom aktuálny, zrozumiteľný a vyvážený súbor poznatkov z genetiky. Text sa skladá z 12 kapitol a doplňuje ho slovensko-anglický slovník najdôležitejších pojmov používaných v genetike.
Učebnica poskytuje súhrn poznatkov o vybraných strojových prvkoch a mechanizmoch z pohľadu ich dimenzovania a konštruovania. Predmet nadväzuje , zúročuje a technicky aplikuje vedomosti získané z príbuzných predmetov, čím sa stáva ich technickou nadstavbou a snaží sa rozvíjať logické a algoritmické myslenie študenta, resp.
Vysokoškolská učebnica je vhodnou učebnou pomôckou pri štúdiu predmetu technická mechanika. Obsah: 1.Základné pojmy a axiómy statiky 2.Nahradenie a rovnováha silových sústav 3.Statika viazaného hmotného objektu 4.Rovinné sústavy telies 5.Rovnováha útvarov uložených v reálnych väzbách. Pasívne odpory
Cieľom vysokoškolskej učebnice je oboznámiť študentov bakalárskeho štúdia odboru výživa ľudí s vývojom gastronómie a so základmi spoločného stravovania. Obsah: 1.História, súčasnosť a trendy v gastronómii 2.Spoločné stravovanie 3.Základné druhy potravín a ich použitie pri príprave pokrmov 4.Moderná technológia a technologické zariadenia v gastronómii 5.
Obsah: 1.Úvod 2.Odpadové hospodárstvo 3.Komunálne odpady 4.Triedenie a spracovanie odpadov 5.Skládkovanie 6.Kompostovanie 7.Tepelné zneškodňovanie odpadov 8.Odvádzanie a čistenie odpadových vôd 9.Literatúra Cieľom publikácie je poskytnúť odborné vedomosti o životnom prostredí, zdrojmi jeho znečisťovania vo forme rôznorodých odpadov a metód zaobchdádzania s nimi.
Vysokoškolská učebnica je určená študentom denného ako aj externého štúdia v prvom a druhom stupni štúdia a pre pedmet Aplikovaná mechanika v treťom stupni štúdia na Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Obsah: 1.Kinematika bodu - základné pojmy 2.Kinematika rovinného pohybu tuhého telesa 3.Kinematika rovinných sústav telies 4.
Obsah: 1.Sústruženie 2.Frézovanie 3.Vŕtanie 4.Brúsenie 5.Vyvrtávanie 6.Honovanie 7.Superfinišovanie 8.Lapovanie 9.Hobľovanie 10.Obrážanie 11.Preťahovanie a pretláčanie 12.Plazmové rezanie 13.Rezné materiály 14.Elektroerozívne obrábanie 15.Kvalita obrobkov 16.Ťahanie kovov - deformácia 17. Tvárnenie
Obsah: 1.Systémové inžiniestvo a systémový prístup 2.Výrobný proces, charakteristika a členenie 3.Technologický systém a jeho prvky 4.Normatívna základňa pre oblasť riadenia prevádzky strojov 5.Efektívnosť strojovej techniky v pracovnom procese 6.Organizácia riadenia prevádzky strojov vo výrobnom procese 7.Riadenie obsluhy výroby 8.