Autor: Iveta Zuskinová
Vydavateľstvo: Spoločnosť priateľov Múzea liptovskej dediny O.Z. 2020
EAN: 9788097187477
Reprezentačná monografia ovčiarstva na Slovensku za obdobie viac ako storočie, od poslednej tretiny 19. storočia až do začiatku 21.storočia. Hlavná pozornosť je venovaná profesionálnym ovčiarom - bačom a valachom.
čítať viacFrantišek Bakos, Martin Chovan, Peter Žitňan
Vydavateľstvo Lúč 2018 33 €Arne B. Mann
Ústredie ľudovej umeleckej výroby 2018 66 €Irena Pišútová
Ústredie ľudovej umeleckej výroby 2016 66 €Reprezentačná monografia ovčiarstva na Slovensku za obdobie viac ako storočie, od poslednej tretiny 19. storočia až do začiatku 21.storočia.
Hlavná pozornosť je venovaná profesionálnym ovčiarom - bačom a valachom. Pastieri oviec sa svojimi vedomosťami o spracovaní mlieka výrazne odlišovali od pastierov iných hospodárskych zvierat, čo sa odrážalo v ich spoločenskom postavení a odmeňovaní. Najdôležitejšie postavenie mal bača, patril všeobecne medzi najstarších a najskúsenejších ovčiarov. Musel byť šikovný a čistotný, dôležitú úlohu zohrávalo aj ovládanie výroby dobrého syra a iných výrobkov z mlieka a musel mať aj také vlastnosti ako je statočnosť a čestnosť. Chovatelia oviec si baču vyberali spomedzi viacerých ovčiarov a na znak dohody uzavreli s ním písomnú zmluvu. Viacerí bačovia boli známi aj ako lečitelia, ktorí uzdravovali ľiudí a zvieratá Dlhodobý pobyt v prírode im umožnil spoznať liečivú silu bylín, plodín a drevín. Vedeli určiť a predpovedať počasie podľa východu a západu slnka, podľa hviezd a mesiaca. Mnohí mali výtvarné a hudobné nadanie, vyrezávali pastiersky riad, zhotovovali hudobné nástroje na ktorých vedeli hrať. V publikácii sú predstavé viaceré konkrétne osoby ovčiarov prostredníctvom ich osobných životných príbehov.
Iveta Zuskinová
33,66 €Iveta Zuskinová
33,66 €Iveta Zuskinová
35,64 €Iveta Zuskinová
36 €Iveta Zuskinová
19,80 €Iveta Zuskinová
10 €Iveta Zuskinová
10,80 €Iveta Zuskinová
35,20 €