Prostredníctvom učebnice sa žiaci oboznámia s históriou pekárskej výroby, získajú prehľad o sortimente pekárskych výrobkov, naučia sa zásady hygieny, sanitácie a bezpečnosti pri práci, získajú základné zručnosti z oblasti technologických výpočtov.
Súčasťou učebnice je vlastný technologický postup pri výrobe pečiva, od prípravy cesta a jeho zrenia cez jeho delenie, tvarovanie, úpravu pred samotným pečením až po jeho pečenie. V závere sa žiaci naučia hodnotiť kvalitu pečiva a oboznámia sa s podmienkami a spôsobmi jeho expedície k odberateľom.
Učebnica poskytuje poznatky, informácie z oblasti spracovania rýb, hydiny, zveriny a pštrosov. Žiaci získajú odborné vedomosti o spracovaní jednotlivých druhov mäsových výrobkov a konzerv, naučia sa o podmienkach predaja mäsových a lahôdkarských výrobkov.
Učebnica dopĺňa informácie tematického celku Spaľovacie motory 3. dielu učebnice v kapitolách: Palivová sústava motora, Mazacia sústava motora, Chladiaca sústava motora, Rotačné a dýzové motory. V ďalších tematických celkoch sa učebnica venuje prevodovému mechanizmu, konštrukciám prevodoviek, spojovacím káblovým hriadeľom a konštrukcii rozvodoviek.
Učebnica poskytuje informácie o konštrukčnom riešení spaľovacích motorov cestných vozidiel - o rozdelení a termodynamike motorov, o jeho pevných častiach, o kľukovom a rozvodovom mechanizme motora, o ich preplňovaní, nasávacích a výfukových potrubiach, o palivách a palivových sústavách benzínového motora.