Cukor je významnou zložkou našej výživy a významnou potravinárskou surovinou. Jeho nadmerná spotreba, však spôsobuje niektoré nežiaduce fyziologické účinky. Pre niektorých spotrebiteľov sa cukor stal sladkým jedom a tak dôvody zdravotné a tiež ekonomické vyvolali intenzívny výskum nových sladko chutnajúcich látok prírodného ale aj syntetického pôvodu.
Tato kniha je určena především k přípravě na přijímací zkoušky na Vysokou školu ekonomickou v Praze, je však použitelná také k přípravě k přijímacím zkouškám na jiné vysoké školy.
Ovocie a zelenina sú dôležitou zložkou výživy predovšetkým svojimi dietetickými, výživovými a senzorickými vlastnosťami.
Kniha je syntézou autorovho celoživotného profesijného úsilia o systémové pojatie problematiky, ktorá sa dlhodobo uchádzala o adekvátne zaradenie v štruktúre policajných činností, policajných služieb a policajných vied.
Učebný text poskytuje študentom informácie o základoch práva, legislatívnom procese v Slovenskej republike a v Európskej únii. Zároveň poskytuje prehľad o normatívnych právnych aktoch upravujúcich bezpečnosť potravín a krmív.
Táto učebnica je určená študentom pregraduálneho štúdia farmácie, lekárskych fakúlt, veterinárnej medicíny a iných medicínsky orientovaných študijných odborov. V jednotlivých kapitolách knihy sú popísané intoxikácie anorganickými látkami, žieravinami a reaktívnymi organickými látkami a vybranými organickými látkami.
Predkladaná učebnica je uceleným pohľadomna systematické zatriedenie medicínsky významných Gram-pozitívnych patogénov,resp. fakultatívnych patogénov v oblasti veterinárnej medicíny a hygienypotravín.
Slovník základných pojmov používaných v mikrobiológii je určený pre študentov študijného programu Bezpečnosť krmív a potravín. Slúži pre orientáciu v terminológii používanej v súvislosti s vedným odborom mikrobiológia, ktorý sa zaoberá štúdiom rôznych mikroorganizmov, vrátane baktérií, vírusov a húb.
Klimatické podmienky (teplota, vlhkosť, zrážky a fotoperióda) a ekologické faktory (zloženie pôdy, vodné pomery, výšková rozmanitosť územia a antropogénna činnosť) na Slovensku dávali predpoklad rozvoja veľkej druhovej rozmanitosti flóry. Pestrá druhová rôznorodosť sa odzrkadľuje aj vo výskyte veľkého množstva jedovatých (resp.
Potravinovéprávo znamená zákony, iné právne predpisy a správne opatrenia, upravujúcepotraviny vo všeobecnosti, a najmä potravinovú bezpečnosť, či už na úrovniEurópskej únie alebo na vnútroštátnej úrovni a vzťahuje sa na všetky stupnevýroby, spracúvania a distribúcie potravín a tiež krmív vyrábaných pre zvieratáurčené na produkciu potravín alebo pre zvieratá
All knowledge and theory in biology has originated from observation and experiment. As a result, laboratory and fieldwork are important components of training and successful students develop a number of skills. Biology is a practical science. Practical work must be fully understood and effectively presented, but many students under-perform because they lack basic laboratory skills.
Metódy a praktické postupy používané pri analýze mäsa a mäsových výrobkov v laboratórnej praxi.
V tejto vysokoškolskej učebnici sú opísané všetky postupy a metódy vyšetrenia zvierat. Zahŕňa základné a špeciálne vyšetrovacie metódy jednotlivých orgánov a orgánových sústav doplnené o laboratórne analýzy. V úvode je opísaný princíp tejto disciplíny a metódy zaobchádzania so zvieratami pred a počas vyšetrenia.
V súčasnosti sa zvyšujú nároky na hygienicko-epidemiologický, resp. epizootologický režim vo farmaceutických a zdravotníckych zariadeniach. Infekčné choroby sa vyskytujú hlavne v období, kedy dochádza k nedostatkom v dodržiavaní zásad asanácie. Dodržiavaním hygieny prostredia sa dá zabrániť vzniku a šíreniu infekčných chorôb.
Učebný text prehľadnou formou ponúka základné teoretické poznatky o mikroskopickej štruktúre živého organizmu, ktoré sú nevyhnutným predpokladom na úspešné zvládnutie odborných predmetov v priebehu ďalšieho štúdia.
V súčasnosti je geriatrická medicína jedna z najrýchlejšie sa vyvíjajúcich oblastí veterinárnej medicíny vôbec. Javí sa veľmi dôležitou pre starnúcu populáciu psov a mačiek, ale zároveň aj pre ich majiteľov.
Vysokoškolská učebnica Fyziológia zvierat I poskytuje základné a najdôležitejšie vedomosti veterinárne orientovanej fyziológie telových tekutín, acidobázickej rovnováhy, krvi, imunitného a obehového systemu, respiračného a vylučovacieho systému, fyziológie trávenia a metabolizmu.
Vo vysokoškolskej učebnici sú zhrnuté základné a najdôležitejšie poznatky z veterinárne orientovanej fyziológie nervov, svalov a termoregulácie. Učebnica má byť pomôckou v štúdiu predmetu Fyziológia pre poslucháčov študijného programu Vzťah človek zviera a jeho využitie v canisterapii a hipoterapii.