0

Knihy

Technológia a kvalita mrazenia a spracovania ovocia a zeleniny

Technológia a kvalita mrazenia a spracovania ovocia a zeleniny

Autor: Mária Baranová
Vydavateľstvo: Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2011
EAN: 9788080772420

Ovocie a zelenina sú dôležitou zložkou výživy predovšetkým svojimi dietetickými, výživovými a senzorickými vlastnosťami.

čítať viac

Pozreli ste si

Zatiaľ ste si u nás nepozreli iné produkty.

Dostupnosť:
Dodanie 1 až 7 dní

Dostupnosť v kníhkupectve:
Academia, Bratislava - nie Pergamen, Senec - nie

8,46 € Bežná cena 9,40 €
 

Viac o knihe

Ovocie a zelenina sú dôležitou zložkou výživy predovšetkým svojimi dietetickými, výživovými a senzorickými vlastnosťami. Ich nezastupiteľná úloha vo výžive človeka je daná ich biologickou hodnotou, ktorá je charakterizovaná nízkou energetickou hodnotou, ale relatívne vysokým obsahom minerálnych látok, vitamínov a iných látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v organizme človeka. Zelenina so zemiakmi a ovocím sa značnou mierou podieľa na prívode draslíka, horčíka a celého radu ďalších významných prvkov, ale i organických látok nevyhnutných pre zdravie. Pokiaľ našej strave chýba 30-40 % zeleniny, či ovocia, potom chýba i rovnaké percento pre život nevyhnutných látok, ktoré organizmus z iných zdrojov nedostane a ich funkčné uplatnenie potom organizmu chýba. Súčasná spotreba zeleniny a ovocia na Slovensku je nevyhovujúca nielen v celkovej ročnej spotrebe na obyvateľa, ale je aj sezónne výrazne nerovnomerná. Ovocie a zelenina majú medzi potravinami rastlinného pôvodu zvláštne postavenie v tom, že sa v prevažnej miere konzumujú v čerstvom stave. Pri priemyselnom spracovaní ide predovšetkým o konzerváciu, zachovanie pôvodných vlastností čerstvej suroviny. Vysokoškolská učebnica sa zaoberá technológiou a kvalitou mrazených a konzervovaných neudržných produktov rastlinnej výroby, vybraných druhov ovocia a zeleniny. Zahŕňa základné princípy konzervovania ovocia a zeleniny, fyzikálne konzervačné metódy - chladenie a mrazenie, pasterizáciu a sterilizáciu, zahusťovanie cukrom, sušenie, chemické konzervačné metódy, biologické konzervačné metódy a nové možnosti konzervovania nekonvenčnými procesmi.

VYDAVATEĽSTVO Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach
ROK VYDANIA 2011
ISBN 978-80-8077-242-0
JAZYK slovenský
POČET STRÁN 145
VÄZBA -
ROZMER -
HMOTNOSŤ -

Ďalšie tituly od autora Mária Baranová

Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov

Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov

Mária Baranová

18,20 € Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2016
Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít I.

Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít I.

Mária Baranová

11 € Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2012
Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít II.

Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít II.

Mária Baranová

11 € Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2012
Technológia a kvalita mrazenia a spracovania ovocia a zeleniny

Technológia a kvalita mrazenia a spracovania ovocia a zeleniny

Mária Baranová

8,46 € Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2011
Technológia sacharidov, čokolády a cukroviniek

Technológia sacharidov, čokolády a cukroviniek

Mária Baranová

6,60 € Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2011
Technológia výroby a kvalita cereálií

Technológia výroby a kvalita cereálií

Mária Baranová

8,40 € Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach 2011