Obsah: 1.Priestorové plánovanie ako nástroj integrovaného manažmentu krajiny 2.GIS ako nástroj priestorového plánovania 3.Zdroje dát pre DMR 4.Tvorba digitálneho modelu reliéfu 5.Analýzy digitálneho modelu reliéfu 6.Hydrologické modelovanie 7.Charakteristiky odtoku zrážkovej vody 8.Vodná erózia pôdy
Vysokoškolská učebnica je voľným pokračovaním publikácie Choroby a škodcovia poľných plodín. Názov každej choroby a škodcu sa uvádza v slovenskom jazyku a v ďalších štyroch jazykoch (anglický, nemecky, česky a maďarsky). Kniha je doplnená farebnými obrázkami, ktorých je 348. Obrázky obyčajne popisujú tie choroby a škodcov, ktoré sa vyskytujú najčastejšie.
Autori predkladanú vysokoškolskú učebnicu zostavili, tak aby bola vhodnou študijnou pomôckou nielen pre študentov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, aleb aby bola vhodnou učebnou pomôckou aj na niektorých iných fakultách, ako aj pomôckou pre manažérsku prax.
Obsah tejto učebnice bol spracovaný na základe dlhoročných skúseností získaných v oblasti výučby fyziológie živočíchov na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.
Vysokoškolská učebnica „Konštrukčné prvky strojov“ je určená pre študentov Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (pre všetky študijné programy) a pre odborných pracovníkov v technickej praxi, ktorí sa zaoberajú navrhovaním strojov a strojných zariadení.
Publikácia sprístupňuje čitateľovi veľké množstvo overených riešení rôznych druhov pohonov a iných základných prvkov mechanizmov strojov. V knihe sú zároveň publikované výpočtové postupy strojových častí.
Obsah: 1. Konzervovanie krmív silážovaním 2.Faktory ovplyvňujúce kvalitu silážneho fermentačného procesu 3.Konzervovanie vlhkého zrna 4.Nutričná charakteristika siláží 5.Hodnotenie kvality siláží 6.Konzervovanie krmív sušením 7.Nutričná charakteristika sena 8.Hodnotenie kvality sena 9.Úprava krmív
Publikácia je tematicky rozdelená do piatich kapitol, ktoré sú ďalej členené na podkapitoly. Na konci prvej, druhej a štvrtej kapitoly sú uvedené zadania úloh s výsledkami, ktoré pomôžu overiť získané vedomosti. Z obsahu: 1: Funkcia dvoch reálnych premenných, 2. Teória pravdepodobnosti, 3. Aplikácie IKT v matematike, 4.
Z obsahu: 1. Predmet, obsahová štruktúra a história biometeorológie 2. Štruktúra a zloženie atmosféry 3. Biometeorologické prvky a ich vplyv na prírodu 4. Pôdna voda 5. Vietor 6. Dynamická meteorológia 7. Agroklimatológia 8. Fenológia 9. Klimatológia 10. Globálne zmeny klímy
Vysokoškolská učebnica je určená pre študentov jednotlivých programov Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov a pre študentov Fakulty biotechnológií a potravinárstva s možnosťou využitia aj v rámci ostatných fakúlt Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.
V snahe čo najviac priblížiť študentom rozsiahlu a svojim spôsobom aj zložitú problematiku hydrológie poľnohospodárskej krajiny urobil autorský kolektív pokus o spracovanie tejto učebnice aj s využitím princípov dištančného vzdelávania, t.j. možnosti vzdelávania sa aj bez priamej účasti vysokoškolských učiteľov.
Odborná publikácia Genetika - výkladový slovník je významnou pomôckou pre študentov vo výučbe širokého okruhu predmetov súvisiacich a nadväzujúcich na genetiku.
Publikácia sa z celonárodného hľadiska zaoberá dôležitou problematikou hodnotenia kvality surovín a potravín rastlinného pôvodu. Z odborného hľadiska sumarizuje najnovšie ucelené poznatky v oblasti kvality rastlinných surovín a z hľadiska zamerania je rozdelená na dve kľúčové časti – všeobecnú a komoditnú.
Publikácia je po obsahovej stránke venovaná základným technikám aplikovaným pri príprave, analýze a selekcii geneticky modifikovaných mikroorganizmov, rastlín a živočíchov.
Obsah: 1.Úvod 2.Význam chovu ošípaných 3.Pôvod ošípaných 4.Plemená ošípaných 5.Zošľachťovací proces v chove ošípaných a jeho smerovanie 6.Základné produkty ošípaných 7.Rozmnožovací proces v chove ošípaných 8.Výkrm ošípaných - konečná fáza produkcie 9.Porážka výkrmových ošípaných 10.Výživa a kŕmenie 11.Ustajnenie ošípaných 12.
Učebnica je rozdelená na kapitoly podľa druhu zvierat a podkapitoly podľa priebehu reprodukčného procesu od popisu štruktúry reprodukčných orgánov až k pôrodu zvierat.
Matematika ako vedná disciplína poskytuje efektívne nástroje, teoretické metódy a prostriedky na riešenie všeobecných aj praktických problémov, preto je súčasťou teoretického aparátu aj v iných vedných disciplínach.
Rady spotrebiteľom, na čo si dať pozor pri nakupovaní a manipulácii spotravinami. Za posledných dvadsať rokov sa výrazne zmenili podmienky pre podnikanie v oblasti potravín. Na jednej strane výrobcovia, ale hlavne distribúrori a predajcovia nastolili veľmi agresívny štýl práce, vedúci k zaisteniu maximálnych ziskov.
Publikácia vychádza po 25 rokoch od poslednej súhrnnej publikácie takéhoto charakteru. Je určená pre študentov, pre pracovníkov poľnohospodárskych podnikov, ale aj ďalších odborných pracovníkov a širokú chovateľskú verejnosť so záujmom o chov uvedeného druhu hospodárskych zvierat.
Kniha sa venuje aktuálnym rizikám pri produkcii biopotravín. Analyzuje a tiež hodnotí rizikové faktory pri produkcii potravín rastlinného aj živočíšneho pôvodu.