Učebnica sa venuje jednotlivým typom analytických metód – stanovenie sacharidov, bielkovín, stanovenie kyslosti, chloridov, dusičnanov a dusitanov. Súčasťou jednotlivých kapitol sú aj laboratórne cvičenia s tabuľkami v prílohe. Posledná kapitola učebnice obsahuje informácie o posudzovaní potravinárskych surovín a výrobkov podľa legislatívy.
Zbierka úloh obsahuje úlohy na zopakovanie si učiva prvého stupňa základnej školy, na numeráciu v obore prirodzených čísel, na delenie prirodzených čísel, na operácie s uhlami a desatinnými číslami. Zbierka príkladov zohľadňuje špecifické požiadavky poznávacieho procesu sluchovo postihnutých žiakov a rešpektuje heterogénnosť tried sluchovo postihnutých detí.
Učebnica sa venuje jednotlivým typom analytických metód – odber a úprava vzoriek, senzorická analýza, stanovenie vlhkosti, sušiny a obsahu popola a stanovenie a rozbor tukov. Okrem základného učiva obsahuje učebnica aj laboratórne cvičenia a prílohy s tabuľkami. Otázky a úlohy v učebnici sú zamerané nielen na spätnú väzbu, ale aj na praktické zručnosti.
Učebnica obsahuje učivo tematických celkov základné operácie a pracovná technika, základy vážkovej a odmernej analýzy a inštrumentále metódy v chemickej analýze potravín. Okrem základného učiva obsahuje riešené príklady a úlohy na výpočty, rozširujúce informácie, zaujímavosti z danej oblasti a návody na laboratórne práce.
Učebnica poskytuje informácie o konštrukčnom riešení spaľovacích motorov cestných vozidiel - o rozdelení a termodynamike motorov, o jeho pevných častiach, o kľukovom a rozvodovom mechanizme motora, o ich preplňovaní, nasávacích a výfukových potrubiach, o palivách a palivových sústavách benzínového motora.
Učebnica dopĺňa informácie tematického celku Spaľovacie motory 3. dielu učebnice v kapitolách: Palivová sústava motora, Mazacia sústava motora, Chladiaca sústava motora, Rotačné a dýzové motory. V ďalších tematických celkoch sa učebnica venuje prevodovému mechanizmu, konštrukciám prevodoviek, spojovacím káblovým hriadeľom a konštrukcii rozvodoviek.
Učebnica sprostredkuje žiakom nové poznatky z vlastivedy skúmaním, objavovaním okolia, ale aj objavovaním v širších súvislostiach. Učebnicu tvoria štyri celky - prvý z nich sa venuje vzniku a významu plánov, rôznym druhom máp a orientácii podľa svetových strán.
Učebnica poskytuje prehľadné informácie o jednotlivých druhoch surovín využívaných v pekárskej výrobe, vrátane ich skladovania a využitia. Učebnica poskytuje okrem základného učiva rozširujúce informácie z potravinárstva, ako aj prvky spätnej väzby a slovník cudzích a menej známych výrazov.
Učebnica so schvaľovacou doložkou MŠVVaŠ SR je vytvorená v súlade s iŠVP. Napomáha pri odhaľovaní a poznávaní látok a chemických reakcií, ktoré poznáme z bežného života.
Učebnica poskytuje poznatky, informácie z oblasti spracovania rýb, hydiny, zveriny a pštrosov. Žiaci získajú odborné vedomosti o spracovaní jednotlivých druhov mäsových výrobkov a konzerv, naučia sa o podmienkach predaja mäsových a lahôdkarských výrobkov.
Súčasťou učebnice je vlastný technologický postup pri výrobe pečiva, od prípravy cesta a jeho zrenia cez jeho delenie, tvarovanie, úpravu pred samotným pečením až po jeho pečenie. V závere sa žiaci naučia hodnotiť kvalitu pečiva a oboznámia sa s podmienkami a spôsobmi jeho expedície k odberateľom.
Prostredníctvom učebnice sa žiaci oboznámia s históriou pekárskej výroby, získajú prehľad o sortimente pekárskych výrobkov, naučia sa zásady hygieny, sanitácie a bezpečnosti pri práci, získajú základné zručnosti z oblasti technologických výpočtov.
Učebnica obsahovo a metodicky nadväzuje na Základy elektrotechniky I. Ucelený prehľad o fyzikálnych pojmoch, zákonoch a spôsob využívania elektriny v technickej praxi poskytujú až komplexné poznatky z obidvoch dielov učebnice. Text dopĺňajú kontrolné otázky a úlohy na prehĺbenie vedomostí z prebratého učiva.
Učebnica prináša informácie o vlastnostiach, zložení, výrobe, skladovaní, ako aj o použití surovín v cukrárskej výrobe. Okrem základného učiva obsahuje zaujímavosti z oblasti potravinárstva, výživy, výživy, vlastností surovín, námety na samostatnú prácu, úlohy na opakovanie, slovník cudzích a menej známych výrazov.
Učebnica obsahovo zahŕňa tematické celky zamerané na potravinový tovar rastlinného pôvodu, rozpracované je rozdelenie tovaru so zameraním na potravinový tovar, jeho zloženie, úžitkové vlastnosti, kvalitu a jej hodnotenie.